Vejping i sociala sammanhang – oskrivna regler

E-cigaretter har snabbt blivit mycket populära, framför allt utomlands. I England uppskattar man att det finns omkring 2,8 miljoner användare. Dessa blir dessutom fler och fler efter hand som fler rökare använder sig av de elektroniska cigaretterna för att sluta röka.

Enligt WHO:s senaste uttalande är e-cigaretter omkring 95 % säkrare än vanliga cigaretter i och med att du slipper de riktigt skadliga delarna av tobaksröken, som tjära och asbest och andra cancerframkallande ämnen som ingår i cigaretter. Detta trots att du kanske använder e-juice (vätskan som används i e-cigaretter) med nikotininnehåll.

Ecigg i Sverige

Här i Sverige går utvecklingen ganska trögt. Vi har fram tills helt nyligen haft ett ganska oklart förhållningssätt till e-cigaretter, men sedan 2016 har dessa omfattats av samma regler som övriga tobaksvaror. Det innebär att även vejping är förbjuden på offentliga platser, precis som vanliga cigaretter.

När det gäller andra situationer finns det en viktig regel att hålla sig till för att undvika att irritera sin omgivning i onödan, och den lyder – om du inte vet, så fråga. Vet du inte att det är okej att du vejpar efter maten så fråga de andra närvarande om det är okej. Berätta hur röken luktar och att det inte är som vanliga cigaretter. Skulle det ändå vara så att någon inte känner sig bekväm med att du vejpar i deras närhet, så låt hellre bli än att göra andra obekväma.

Regler om elcigaretter

Följ alltid de regler som är gäller där du är. De finns antagligen av en anledning och även om du inte instämmer så är det alltid bättre att hålla en låg profil än att börja bråka om någonting som egentligen är rätt oväsentligt. Undvik också att vejpa där det finns många människor, även om det är tillåtet där du befinner dig.

Skulle folk börja klaga kommer reglerna att bli mer restriktiva i framtiden, något som kommer drabba både dig och andra vejpare. Gå istället lite åt sidan om du känner att du vill vejpa och gör ditt bästa för att undvika att störa andra. Tänk också på att det antagligen inte uppskattas om du vejpar i närheten av barn.

Det må vara ofarligt, men vejping är till för vuxna och ingenting för barn. Dessutom vet man ännu inte vilka långtidseffekterna av vejping är, det finns helt enkelt inte nog med forskning på området. Så ta det säkra före det osäkra och håll ditt vejpande diskret när du vistas bland människor som inte själva är vejpare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *