Restriktioner för e-cigaretter i Sverige

I januari 2017 skickade regeringen ut ett pressmeddelande om att det nu ska införas restriktioner för e-cigaretter. Anledningen är framförallt att EU kräver det – eftersom tobaksproduktsdirektivet som gäller för unionen betyder att användningen av tobak inte får främjas.

För Sveriges del innebär det att det från 1 juli i år kommer det att finnas hälsovarningar och innehållsförteckningar för de elektroniska cigaretterna. Det innebär också att en 18-årsgräns införs, och att importörer och tillverkare måste rapportera till Folkhälsomyndigheten.

Frågan om restriktioner för e-cigaretter är omdebatterad då det brittiska folkhälsoinstitutet bedrivit studier som visar att e-cigaretter är på samma nivå som nikotinplåster, och inte på långa vägar lika hälsovådliga som vanliga cigaretter. Dock medger studien att mer forskning måste bedrivas inom området, vilket också den svenska regeringen hänvisar till.

E-cigaretten som alternativ till rökning

Det nya förslaget som också uppmärksammats bland annat i tidningen Metro, påpekar att den bristfälliga forskningen när det gäller e-cigaretten som inkörsport till tobak är en anledning till de nya reglerna. Den engelska studien hävdar dock att resultaten av forskningen som de bedrivit kan användas på ett motsatt sätt – som hjälp för dem som försöker att sluta med tobaksrökning. Eftersom nikotin är standard i de engelska e-cigaretterna skulle det ha samma effekt som vanliga cigaretter.

E-cigarettens popularitet har ökat en hel del även i Sverige och detta kan alltså bli en chans att bedriva forskning även här kring eventuella biverkningar. En e-cigarett består av vatten, glycerol, propylenglykol, nikotin och smakämnen som omvandlas till vattenånga. Denna kombination och eventuella biverkningar vet man än så länge ganska lite om. Folkhälsomyndigheten vill nu försöka få en överblick över svensk försäljning och användandet bland ungdomar.

Intressant är att Läkemedelsverket redan 2013 ville införa ett förbud mot e-cigaretter som innehåller nikotin, något som man fick avslag på av förvaltningsdomstolen i Malmö. Anledningen var att det inte går att klassificera innehållet i en e-cigarett som läkemedel, och det har hittills kunnat säljas helt fritt.

Debatten om el cigaretter

I Sverige ligger debatten fortfarande till viss del kring nikotinets inverkningar. Den brittiska studien har visat att det inte går att bli nikotinförgiftad av e-cigaretter, och ingen kan bestrida att e-cigaretten också har en betydligt skonsammare inverkan på omgivningen.

Om man ska gå efter det brittiska folkhälsoinstitutets rekommendationer så kommer det i framtiden alltså bli möjligt att kunna skriva ut e-cigaretter till personer som vill sluta röka på samma sätt som nikotinplåster – något som med mer forskning även skulle kunna bli verklighet i Sverige på sikt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *