E-cigaretten den i svenska debatten

Debatten om e-cigarettens inverkan och effekter har stundtals varit livlig även i Sverige. I Svenska Dagbladet skrev A Non Smoking Generations generalsekreterare Hanna Stjerna ett inlägg om att den ökande användningen av e-cigaretter enbart skulle vara negativ då man automatiskt associerar rök med tobak och dess vanebildande förmåga. Då det inte finns några regleringar för e-cigaretten har marknadsföringen riktat sig till barn och ungdomar med roliga smaker, låga priser och tillgänglighet i varje kiosk.

Ubbe Strihagen, VD för Vapoteket, svarade i samma tidning i december 2016 att det är missvisande att rikta in sig på nikotinets inverkan istället för tobakens, vilket också studier från brittiska folkhälsoinstitutet visar. Strihagen är inne på samma linje som den brittiska forskningen, nämligen att e-cigaretten istället kan bli ett sätt att komma bort från tobaken, som med ungdomars grupptryck kan vara oundviklig att inte konfronteras med.

Det är fortfarande tobaken som är det största hälsoproblemet i Sverige, så frågan är alltså vilken roll som e-cigaretten spelar i strävan att komma bort från våra cigarettvanor? Enligt Strihagen kan man jämföra en e-cigarett med att dricka läsk eller kaffe, eller varför inte en Red Bull – som naturligtvis inte är bra att överdosera precis som allt annat. Att jämföra med tobaksrökning, som bevisligen är cancerframkallande och påverkar omgivningen på ett otrevligt sätt, är alltså inte relevant.

Målet – att minska användningen av tobak

Vem har då “rätt” i frågan? Mer forskning måste självklart bedrivas i hur e-cigaretten används, för visst kan e-cigaretten användas som en inkörsport till något annat. Men helt klart används e-cigaretten också som en metod för att sluta röka tobak av olika anledningar som hälsa, höga priser och illaluktande kläder, och att detta i sig är en anledning till dess stigande popularitet.

Att istället övergå till något som innehåller nikotin, men som smakar och luktar bättre, är ett rimligt steg för den som vill sluta röka. Ubbe Strihagens förslag med åldersgräns för nikotinprodukter, att kvalitetssäkra innehållet och införa innehållsförteckning på paketet, samt att inrikta marknadsföringen på just denna målgrupp som vill sluta röka – det är precis det som regeringen tagit fasta på i sitt beslut om restriktioner för e-cigaretter från 1 juli 2017.

På så sätt blir varan inte lika lättillgänglig för ungdomar och syftet kan riktas in på att sluta använda tobak, vilket ändå är målet för hela EU i slutändan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *