Byt ut cigaretterna mot e-cigaretter

Att rökning är farligt vet de allra flesta av oss. Trots det har många svårt att sluta röka när man väl har börjat. Du har kanske testat nikotinplåster och nikotintuggummin men utan resultat? Då kan e-cigaretter vara ett alternativ för dig. Att röka e-cigaretter, eller att vejpa från engelskans vaping, är ett betydligt bättre alternativ till vanliga cigaretter.

Vad är e-cigaretter?

E-cigaretter fungerar ungefär som vanliga cigaretter, men istället för skadlig rök ger e-cigaretter ånga. E-cigaretter finns i olika utföranden idag, men gemensamt för dem är att de drivs av batterier, har en vätskebehållare som är fylld med e-juice, det vill säga en slags smaksatt olja, och en förbrännare som skapar värme.

E-juicen finns i flera olika smaker – allt ifrån vanilj till äpple, vilket gör att du kan variera ditt vejpande mycket. Oljan finns både som nikotinhaltigt och nikotinfritt alternativ. Vejping uppfanns av den kinesiska apotekaren Hon Lik, som sedan sålde sin idé till Big Tobacco. Idag finns e-cigaretter i stora delar av världen, och allt fler börjar byta ut sina traditionella cigaretter mot e-cigaretter.

Är e-cigaretter farliga?

Att vejpa är, enligt Storbritanniens hälsodepartement, 95 % säkrare och hälsosammare än att röka vanliga cigaretter. Alla är dock inte lika positivt inställda till e-cigaretter. WHO (World Health Organisation) menar att det är bättre att försöka sluta röka med hjälp av nikotinplåster eller nikotintuggummin. Exakt vilka – om ens några – konsekvenser e-cigaretter har på oss vet man inte ännu, och kommer inte heller att kunna veta inom en överskådlig framtid. En sak är i alla fall säker; att vejpa är definitivt att föredra över att röka vanliga cigaretter.

Fördelar med e-cigaretter

Den främsta fördelen med e-cigaretter i förhållande till traditionella cigaretter är givetvis hälsoaspekten, men det finns också andra fördelar med att vejpa. Det är till exempel i längden ett mer ekonomiskt alternativ till vanliga cigaretter.

Du kommer inte heller behöva lukta cigarettrök, och om du väljer e-cigaretter med smaksatt e-juice kan du till och med kunna lukta svagt av vanilj, eller vilken smak du nu väljer. Att vejpa är också mer flexibelt än att röka. I och med att fenomenet fortfarande är så pass nytt kan det dock vara svårt att veta var du får vejpa och inte. Här rekommenderas det att du använder ditt sunda förnuft. Fråga i baren innan du börjar vejpa, och undvik att vejpa på ställen där du inte vanligtvis skulle tända en cigarett.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *